columns

Ga je nog wat leuks doen met kerst?

Manager Eva Wielenga heeft haar eerste kerstfeestje al achter de rug

Voor de kerstvakantie wordt de vraag vaak gesteld: ga je nog wat leuks doen in de kerstvakantie? Het antwoord bevat meestal iets met ‘schoonfamilie’ en ‘tweede kerstdag’. Mijn kerstvakantie begint officieel vandaag. En dan heb ik eigenlijk nú al een hoogtepunt in de festiviteiten te pakken.

Gisteravond vierden we het namelijk kerstfeest van De Haven. Heel veel gasten hadden we persoonlijk uitgenodigd. Het zijn zonder uitzondering bijzondere gasten met één gemene deler: ze werken of werkten allemaal in de prostitutiesector van Den Haag en omgeving. We hadden de zaal versierd en er was heerlijk eten gekookt. Het koor stond al te zingen terwijl we binnenkwamen.

En toen stroomde het vol. De zestig stoelen die we hadden klaargezet waren niet voldoende, we moesten snel al een extra tafel bijzetten. Tientallen vrouwen die zich heel mooi hadden aangekleed. Sommigen zagen we een uurtje daarvoor nog in lingerie in een van de prostitutiestraten. Ze kwamen even samen ontspannen en genieten. Veel van hen zijn ver weg van huis en kunnen dus niet kerst op de automatische piloot met geliefden of familie vieren.

Collega Rianne Boerefijn, jobcoach bij De Haven, zong met haar koor de sterren van de hemel. Het was leuk om te zien hoe de vrouwen op haar reageerden. Normaal begeleidt Rianne deze vrouwen naar banen buiten de prostitutie en biedt ze samen met haar collega’s maatschappelijk werk. Veel medewerkers van ons vrijwillige outreachteam waren aanwezig om samen te toasten. Onze spreker/relatiemanager Hans Borghuis dacht met ons na over de betekenis van kerst. Over de bijzonder grote waarde die wij allemaal, en deze vrouwen en transgenders in het bijzonder, hebben in de ogen van God. Er werd gelachen en gekletst. We zongen samen kerstliedjes in het Nederlands, in het Roemeens en in het Spaans. Zingen in je moerstaal, dat raakt diep in de ziel. Er vloeiden dus ook best wat tranen.

Begrijp me goed, ik houd ontzettend van mijn familie én van mijn schoonfamilie. Maar mijn grootste feestje heb ik eigenlijk nu al gehad.

Ik wens jullie allen gezegende kerstdagen en een heel fijne vakantie. Graag tot ziens in 2020!