verhalen

Joanne's nieuwe leven

Joanne is een energieke jonge moeder met een leuke baan. Het is nauwelijks voor te stellen dat deze financieel medewerkster zeven jaar lang als prostituee werkte. Met tegenzin, maar ze zag geen uitweg. De ommekeer in haar leven kon ze maken met hulp van Stichting de Haven en een werkgever die haar, ondanks haar verleden, een kans gunde.

De Drentse was 19 jaar toen ze aan het werk ging in een Haagse prostitutiestraat. Niet gedwongen, zegt ze zelf. "Maar mijn vriend manipuleerde het zo, dat ik toch voelde dat ik geen keus had." Zelfs als haar vriend in de gevangenis belandt blijft Joanne nog drie jaar in de straat werken. "Ik wilde wel heel graag stoppen, maar ik wist niet hoe ik dat moest doen. Ik had wel een MBO-diploma, maar een enorm gat in m’n cv. Hoe leg je aan iemand uit wat je al die tijd gedaan hebt? En ik had geen verzekering, ik woonde ergens waar ik niet ingeschreven stond .. ik zag alleen maar beren op de weg. Natuurlijk droomde ik wel eens van een normaal leven, maar ik dacht: dat is niet voor me weggelegd."

Eerste stap
Al die jaren zag Joanne wekelijks de straatwerksters van de Haven langs haar raam trekken. "Toen mijn vriend er nog was hield ik het contact af, maar later sprak ik ze regelmatig. Ik vond die Havenvrouwen ook wel eens irritant, ze zeurden zoveel, dat ik dit moest regelen en dat .. Maar, soms is het ook wel fijn als je met iemand kan praten." Uiteindelijk laat Joanne zich overhalen tot een eerste stap, ze gaat naar het pastoraal centrum om op internet naar banen te zoeken. "Zo kreeg ik contact met de maatschappelijk werkster en zij heeft me enorm geholpen. Ik was natuurlijk wel naar school geweest, maar ik was al zoveel jaren uit de normale wereld. Ik kon achter de computer, de maatschappelijk werkster hield advertenties voor me in de gaten en keek m'n brieven na. Ze hielp ook met woonruimte zoeken, want ik woonde in de straat en dat was zo duur, daar viel niet tegenop te verdienen."

Zomaar aangenomen
Joanne's eerste baan is schoonmaakwerk. "Daarna kon ik aan de slag in een callcenter en dan ook nog een dag in de straat. Ik moest wel, om m’n huis te betalen.” Het is zwaar, maar Joanne zet door. Ook de maatschappelijk werkster van Stichting de Haven blijft zich inzetten en legt contact met een christelijk werkgever die Joanne een kans wil geven. "Hij wist wat mijn achtergrond was en ik werd toch zomaar aangenomen. Dat was echt zo fijn. Ik kwam terecht op een klein kantoor, waar iedereen elkaar kent, maar behalve die ene baas was er niemand die wist wat ik gedaan had."

Het was wel wennen in de 'gewone' wereld, vertelt Joanne. "Ja, het was lastig in het begin. Ik kon nog wel blind typen, gelukkig, maar ik had bijvoorbeeld nog nooit een automatische nietmachine gezien. En ik merkte ook wel dat ik anders was. Ik snapte niet dat mensen elkaar zo konden vertrouwen. Vriendschap, dat kende ik helemaal niet. Het was alsof ik jaren op een andere planeet heb gezeten. Dat is ook zo, in de straat leef je echt in een afgesloten zieke wereld."

Inmiddels zijn we vier jaar verder. Joanne werkt nog steeds op hetzelfde kantoor. Ze heeft een vakgerichte opleiding mogen doen en is gegroeid in functie en salarisschaal. "Ik vroeg mijn baas eens: heb je geen spijt dat je me hebt aangenomen? 'Nee' zei hij. 'Je bent binnengekomen dankzij de Haven, maar dat je mocht blijven, dat heb je aan jezelf te danken.'"

Ander werk, iets voor jou?
Werk jij in de straat en denk je wel eens na over ander werk? Joanne heeft een advies voor je: "het zal best wel moeilijk worden. Maar je moet niet opgeven!”.

Welkom in ons zakelijk netwerk!
Bent u werkgever en wilt u overwegen om een vrouw als Joanne een kans te geven om een nieuw leven op te bouwen? Welkom! Neem contact op met Stichting de Haven voor een oriënterend gesprek: 070-402 08 04.