Dankzij De Haven stopte Mercedes

‘Het is een leugen dat prostituees dit werk vrijwillig, enthousiast en spontaan doen’, zegt Eva Wielenga van Stichting De Haven. De christelijke stichting staat hen bij. Daardoor lukte het Mercedes om weg te komen uit een seksclub.

Geduldig lopen de medewerksters van Stichting De Haven de Haagse prostitutiestraten en seksclubs af. Ze steunen de vrouwen met raad en daad, indien gewenst met de Bijbel in de hand. Soms lukt het iemand ‘eruit’ te krijgen.
Drie maanden twijfelde Mercedes (45), voordat ze toegaf aan druk uit haar omgeving om in een seksclub te gaan werken. Vroeger had de Colombiaanse een prima leven in Spanje, met man en twee kinderen en een baan als kassière in een grote supermarkt. Nu woonde ze al twee jaar in Den Haag en hield ternauwernood het hoofd boven water met kleine klusjes. Al die tijd kreeg ze voorstellen van andere Zuid-Amerikaanse vrouwen om achter het raam te komen werken. Mercedes wilde niet, maar de lasten van studie en huisvesting voor haar kinderen drukten zwaar. Bovendien verlangde ze zelf ook naar een behoorlijk leven, na een huwelijk van tweeëntwintig jaar dat op de klippen liep, de daaropvolgende depressie plus het verlies van haar baan.

>> Lees de rest van het interview op Kerk in Den Haag